Till sidans huvudinnehåll

Vår historia

En historisk plats

När du passerar den långa grönskande allén så uppenbarar sig den vackra herrgårdsbyggnaden med anor från 1600-talet och du har nu anlänt till Krusenberg Herrgård. En plats där historiens vingslag ständigt är närvarande, bland annat med vårt egna spöke "Vita Frun" och en plats i den svenska konsthistorien. 

Anor från 1600-talet 

Krusenberg Herrgård har anor från 1600-talet. Den gulmålade herrgårdsbyggnaden stod färdig 1802 och är uppbyggd på grunden av ett kalkstenslott från 1640-talet som tidigare stod på platsen. Det ursprungliga stenslottet ritades av Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av adelsmannen och krigskommissarien Johan Cruus. Detta slott brann dock ned 1717.

Vår historia

En plats i den svenska konsthistorien

Herrgården har även fått en plats i den svenska konsthistorien i och med att Gustaf Cederström målade den andra versionen av sitt livsverk, Karl XII:s Likfärd, här på godset. Originalet finns idag att beskåda på Nationalmuseum i Stockholm, men i stora salongen här på Krusenberg Herrgård finns en reproduktion av verket.

Vita Frun, Krusenbergs eget spöke

Varje Herrgård har sitt eget spöke? Krusenbergs eget spöke, Vita Frun, huserar normalt uppe i herrgården. Vad vi vet, är det bara kvinnor som hon visat sig för, men hennes närvaro kan man ibland känna av även som man. Hon anses vara ett godhjärtat spöke som håller ett vakande öga på alla här på Krusenberg – Tala därför alltid väl om henne!